Köpa en katt från uppfödare

En så kallad bondkatt eller huskatt kan man få tag i på annons eller i stort sett var som helst. De är ofta inte så dyra och många av katterna hamnar därför i hem som dessvärre inte tar så bra hand om dem. Om man vill ha en renrasig katt är det däremot bättre att köpa dem från en uppfödare. Då vet man att man får en katt som har stamtavla, att den är registrerad, vaccinerad och för det mesta också hälsoundersökt. Men vad innebär det egentligen att köpa en katt från en uppfödare?

Något högre pris

När man köper en katt hos en uppfödare kan man ibland slås av att priset är ganska högt. Inte sällan kostar katten omkring 10 000 kronor, ibland mer. Det kan tyckas vara ett högt belopp att betala men om det är en renrasig katt man vill ha får man betala. Det är inte speciellt billigt att vara uppfödare och en viss inkomst måste komma från försäljningen av katter och kattungar.

Man vet vad man får

När du köper ett djur på annons är det sällan helt lätt att ha koll på vad det är för djur du får, och det gäller även katter. Man vet ofta inte vilka föräldrarna är och man kan inte veta om någon av dem har sjukdomar som kommer fram senare. Om man köper en renrasig katt är ofta dess föräldrar veterinärbesiktigade i flera generationer och man har därmed minskat risken för att ärftliga sjukdomar ska finnas hos ungarna. Man har med andra ord större chans att veta vad det är man faktiskt får när man köper katten.

Lämpligt för den som vill syssla med avel

Det är inte speciellt lämpligt att avla på katter man inte vet så mycket om. När det gäller bondkatter och korsningar rekommenderas det därför att man kastrerar dem så att de inte kan föröka sig. Då minskar man också risken för att man plötsligt står där med kattungar som man egentligen inte vill ha eller kan ta hand om. Avel av bondkatter ger heller inte några inkomster eftersom många inte betalar speciellt mycket för en korsningskatt.

Om man vill syssla med avel av katter är det därför en renrasig katt man bör satsa på. Det spelar ofta ingen roll om man skaffar en hankatt eller en honkatt, och man behöver absolut inte alls skaffa både och. Om man har en honkatt måste man tänka på att man ska kunna ta hand om ungarna. Man måste ha tid och kunskap. Man kan dock tjäna en del pengar på försäljningen. Dock kostar veterinärbesök med mera en hel del pengar. Om man istället har en hankatt kan man ta betalt för att ägare av honkatter ska välja just den hanen som pappa till sin kull. Det är då en fördel om hankatten har några olika meriter från olika utställningar, lovord från veterinärer med mera. Ju finare katt man har, och ju bättre den följer rasens standard, desto mer betalt kan man vanligen ta för en parning.