Under en tid sågs katten som ett viktigt djur som skötte om hantering av råttor och möss. Den behandlades väl, fick mjölk att dricka och hade ett varmt stall eller hem att bo i. Under de senaste åren har katten dock fått en något sämre ställning. Katten får fortfarande i många fall fånga möss men ibland är det bara den kosten katten får. Ibland får katten inte vara inomhus och sova men när det inte längre finns liv och rörelse i ett stall eller i en lada blir det snabbt kallt. I dag finns det dock också finare kattraser som inte alls trivs ute. På blocket kan man finna katter av flera olika raser och man kan enkelt finna just sin favoritras där.
Men vilka mer exklusiva raser finns det?
Bengalkatt
Bengalen är en ras som ännu inte är så populär i Sverige. Den är en exotisk ras som inte gärna vill vara ensam. Den trivs med att prata med sin ägare och den går ofta efter som en liten hund. Den har vanligen en ljusbrun grundfärg och massor av små svarta prickar. Den är inte helt olik en leopard, fast i betydligt mindre format.
Perserkatt
Den som vill ha en riktigt långhårig katt och som inte är rädd för att lägga ett antal timmar i veckan åt pälsvård bör välja en perserkatt. Perserkatten är även den en social katt med lång och ullig päls som snabbt tovar ihop sig om man inte håller efter den. Ibland kan pälsen bli så tovig att man måste raka hela katten. Om vädret är mycket varmt kan man också hjälpa katten genom att raka den, eller i alla fall genom att korta ner pälsen något.
Ragdoll
Även ragdollen är en långhårig katt som behöver en del pälsvård. Pälsen tovar sig dock inte alls lika snabbt som hos en perser. En ragdoll är dock mycket unik. När man lyfter upp katten hänger den nämligen som en trasdocka i famnen. Det är också därav katten har fått sitt namn. Katten har blivit mer och mer populär under de senaste åren och det har dykt upp flera olika uppfödare på marknaden. Överlag är rasen frisk och kry, men den kan ha lätt för att lägga på sig vikt.
Att tänka på när man köper en exklusiv katt
Om man köper en mindre vanlig kattras kanske det inte är så lätt att avla på den i Sverige. Det kanske inte finns någon annan uppfödare som har en katt av samma ras eller så kanske katten inte passar de förväntningar man har på katten. Då kan man behöva söka sig utomlands för att man ska kunna para sin katt.
Det kan också vara så att man inte har en helt komplett rasstandard att gå efter. Kanske är det som så att rasen är relativt ny och då har en standard helt enkelt inte hunnit tas fram ännu. Då kan det vara svårt att avla rätt om man egentligen inte vet hur katten ska se ut, eller hur beteendet ska vara för att katten ska få ett högt betyg på framtida utställningar med mera.